آنچه در این مطلب میخوانید
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- آیا کوچینگ شغل درآمدزایی است؟
- آیا کوچینگ شغل زود بازده ای است؟
- آیا سرمایه گزاری روی آموختن کوچینگ مفید است؟
- آیا کوچینگ می تواند یک کسب و کار باشد؟
- آیا تعیین نیچ مارکت یا مارکت اختصاصی در کوچینگ می تواند درآمد بیشتری را به همراه داشته باشد؟
- آیا مدرک بین المللی کوچینگ در افزایش درآمد از کوچینگ موثر است؟
- آیا می توان بدون داشتن مدرک معتبر آموزشی از کوچینگ درآمدزایی کرد؟
مقدمه:
در این مقاله به مقوله درآمدزایی از کوچینگ پرداخته شده است. ازآنجا که از قدمت کوچینگ در ایران با اغراق چیزی حدود ۱۰ سال میگذرد بنابراین اطلاعات آماری دقیقی از مقوله درآمدزایی از کوچینگ منتشر نشده است. و این در حالی است که بازار آموزش کوچینگ روز به روز داغ تر می شود بدون اینکه آینده مالی شفافی برای مخاطبین آن روشن شده باشد.
درست است که در آمارهای جهانی حرفه کوچینگ را جزو ۵ شغل درآمدزا در دنیا برشمرده اند اما نمی توان از این حقیقت چشم پوشی کرد که رسیدن به چنین جایگاهی در ایران به تلاش های موثر در زمینه فرهنگ سازی استفاده از کوچینگ مرتبط است. در زیر به تعدادی از سوال های پرتکرار در حوزه کوچینگ پرداخته شده است.
-
آیا کوچینگ حرفه درآمدزایی است؟
شاید بهتر باشد قبل از پاسخ به این سوال که آیا کوچینگ حرفه درآمدزایی است یا خیر تکلیف محدوده جغرافیایی و میزان درآمد مورد نظرمان مشخص کنیم. در این مقاله محدوده جغرافیای کوچینگ را ایران در نظر گرفته ام و میزان درآمد از کوچینگ را میزان درآمد مستقل و تمام وقت از یک کسب و کار در نظر گرفته شده است.
وقتی صحبت از درآمد کوچینگ مطرح می شود فاکتور بسیار مهمی به میان می آید. فاکتوری که در اندازه گیری میزان درآمدهای حاصله از کوچینگ بسیار تاثیر گذار است. و آن فاکتور چیزی نیست جز فرهنگ استفاده از خدمات کوچینگ در میان اقشار مختلف جامعه.
بنابراین قبل از درآمدزایی از کوچینگ باید به این سوال پرداخت ” آیا فرهنگ استفاده از کوچینگ در ایران به حدی رسیده که بازار آماده و گسترده ای را در اختیار شما بگذارد؟” طبق آمارهای جهانی کوچینگ یکی ار ۵ شغل درآمد زا در دنیاست.
اما با توجه به قدمت ۱۰ ساله کوچینگ در ایران نمی توان چنین انتظاری را از بازار ایران داشت. چرا که در ۱۰ سال گذشته بیشترین فعالیت در حوزه های آموزشی و تربیت کوچ صورت گرفته است. بنابراین هنوز مجالی برای استفاده از خدمات کوچینگ در ایران به صورت گسترده فراهم نشده است و ایجاد یک بستر آماده و گسترده ای برای درآمدزایی از خدمات کوچینگ در ایران نیاز به گذر زمان و فعالیت حرفه ای دارد.
-
آیا می توان سریعا با کوچینگ درآمدزایی کرد؟
تاریخچه کوچینگ البته با شکل امروزی آن قدمت کوچینگ را در جهان حدود ۴۰ سال در نظر میگیرد.
از این قدمت ۴۰ساله سهم بازار ایران را با اغراق می توان حدود ۱۰ سال در نظر گرفت. در این ۱۰ سال موسسات مختلفی در زمینه آموزش کوچینگ وارد بازار کوچینگ ایران شده اند لذا می توان گفت در این ۱۰ سال مقوله آموزش و تربیت کوچ بیشتر از بقیه بازارهای کوچینگ خوش اقبال واقع شده است.
بنابراین موسسات آموزشی کوچینگ را با ارفاق می توان از دسته کسب و کارهای کوچینگی دانست که در حال درآمدزایی به صورت تمام وقت و مستقل از حرفه کوچینگ هستند. با توجه به اینکه در ایران اغلب فارغ التحصیلان دانشگاهی از رشته دانشگاهی خود ناراضی هستند و بازار چند شغله ای بودن به خاطر بحران های اقتصادی داغ شده است موسسات آموزشی کوچینگ درآمدهای خوبی را از این بازار به دست آورده اند.
اما آیا فارغ التحصیلان رشته کوچینگ (به اصطلاح کوچ ها) که هر روز به تعدادشان افزوده می شود با بازار کار آماده و گسترده ای در حرفه کوچینگ رو به رو می شوند؟ یا اینکه آیا بازار کار کوچینگ برای کوچ ها آنقدر زود بازده است که هزینه های هنگفت اولیه آموزش خود را به سرعت به دست بیاورند؟ اگر به دنبال پاسخ به این دو سوال هستید جواب بازهم خیر است.
درست است که در ۱۰ سال گذشته کوچینگ خوش اقبال واقع شده است اما هنوز فرهنگ استفاده از کوچینگ برای تک تک افراد جامعه به عنوان مراجع و همچنین برای خود کوچ ها فقط با استفاده از مهارت کوچینگ جای کار بسیاری دارد.
لذا درآمدزایی از کوچینگ به عنوان شغل درآمدزا مستلزم کارفراوان در حوزه بازارسازی، جذب، متقاعدسازی می باشد. (برای استفاده از کلاس فوت کوزه گری با تمرکز روی مشتری سازی، متقاعدسازی و عقد قرارداد کلیک کنید)
-
آّیا سرمایه گزاری روی آموختن مهارت کوچینگ درست است؟
کوچینگ مهارتی است که تمرکز آن روی عملی کردن فاکتورهای رشد و توسعه است. یعنی با آموختن کوچینگ می توانید هدف گزاری کنید و به اهدافتان جامه عمل بپوشانید. البته در این حین قطعا موانعی از جمله باورهای مانع نیز وجود دارد که گاهی با مطرح کردن در کلاسهای آموزشی کوچینگ و یا جلسات آزمایشی کوچینگ رفع می شوند.
بنابراین می توان گفت سرمایه گزاری روی کوچینگ می تواند مفید باشد چرا که به شما می آموزد که مسائل را از زاویه دیگری ببینید و به جواب برسید. اما سوال مهمی که اینجا مطرح می شود این است که آیا برای رشد و پیشرفت در زندگی شخصی و حرفه ای خودمان لازم که حتما کوچینگ را بیاموزیم؟ جواب این سوال خیر است.
گذراندن دوره های آموزشی کوچینگ بیشتر به افرادی توصیه می شود که قصد درآمدزایی از این رشته با نام تجاری کوچ را دارند. افرادی که در خود توان شنیدن و همدلی کردن با هم نوع خود را دیده اند و علاقه مند به برگزاری جلسات کوچینگ می باشند.
اگر خود را واجد این شرایط نمیبینید درگیر شعارهای تبلیغاتی موسسات آموزشی کوچینگ نشوید و به جای آموختن کوچینگ از حضور یک کوچ ماهر در زندگیتان بهره ببرید. این انتخاب هم به لحاظ زمانی و هم ریالی مقرون به صرفه می باشد.
و اما اگر خود را توانمند و علاقه مند در اجرای جلسات کوچینگ فردی و سازمانی می بینید می توانید با در نظر گرفتن نکات زیر سرمایه گزاری کردن در حرفه کوچینگ را انتخاب کنید. در این صورت قطعا موفق خواهید بود.
نکته اول: بازار کوچینگ به اندازه تبلیغاتی که در حوزه کوچینگ می شود بازار گسترده و آماده ای نیست.
نکته دوم: بازار کوچینگ بازار زود بازده چه از لحاظ محبوبیت و چه از لحاظ درآمد در حال حاضر در ایران نمی باشد.
نکته سوم: همانطور که مهارت کوچینگ را می آموزید آموختن مهارت های بازار سازی و متقاعد سازی را نیز در دستور کار خود قرار دهید.
-
آیا می توان کوچینگ را کسب و کار نامید؟
با توجه به شرایط بحرانی در اقتصاد ایران، بسیاری از افراد به فکر داشتن شغل دوم و یا ایجاد کسب و کار شخصی خود افتاده اند. بنابراین پاسخ به این سوال حائز اهمیت شده است که آیا کوچینگ می تواند شغل اول ( تمام وقت) باشد؟ در بطن این سوال این نگرانی نهفته است که آیا با آموختن کوچینگ از پس هزینه های یک زندگی برمی آیم یا آیا می توانم به عنوان شغل دوم( جانبی) برای تامین کمک هزینه های زندگی روی حرفه کوچینگ حساب کنم؟
پاسخ به سوالات بالا به توانمندی، علاقه و باورهای شما مرتبط است. بی شک کوچینگ هم مانند همه استارتاپ ها قابلیت رشد و توسعه دارد. مانند بسیاری از فعالان در حوزه کوچینگ با سیستم سازی صحیح و صرف وقت و هزینه می توان از کوچینگ یک حرفه تمام وقت ایجاد کرد.
همانطور که اغلب استارپ های موفق با خلق ایده های نوین، استارتاپ خود را به یک کسب و کار فعال و سود ده تبدیل کردند، استارتاپ کوچینگ نیز این قابلیت را دارست.
فرایند درآمدزایی از کوچینگ زمان بر است بنابراین در مسیر آموزش کوچینگ به هیچ وجه شغل فعلیتان را ترک نکنید. در حین آموزش ها حتما شیوه های بازار سازی و متقاعد سازی را بیاموزید. اگر به دید یک کسب و کار به حرفه کوچینگ نگاه کنید و تفکر سیستمی داشته باشید قطعا در این حرفه موفق خواهید شد.
-
آیا مدرک بین المللی کوچینگ درباعث افزایش درآمد از کوچینگ می شود؟
مهارت کوچینگ در ایران توسط مدارس مختلفی آموزش داده می شود. اغلب این مدارس مجوزهای لازم را برای تربیت کوچ از فدراسیون بین المللی کوچینگ دریافت کرده اند. دریافت مدرک کوچینگ از هر یک از موسساتی که تحت نظارت از ICF (فدراسیون بین المللی کوچینگ) هستند دارای اعتبار می باشد. و شما می توانید به راحتی وارد بازار کار کوچینگ شوید.
در ادامه کسب اعتبارات کوچینگی این انتخاب برای شما وجود دارد که در آزمون بین المللی کوچینگ که تحت نظارت مستقیم ICF (فدراسیون بین المللی کوچینگ ) برگزار می شود، شرکت کنید. اما همان طور که گفته شد داشتن مدرک ACC, PCC, MCC صرفا یک انتخاب است. بعضی بر این باورند که با داشتن این مدارک مخاطبان متعددی را می توانند جذب کنند و بعضی دیگر با تکیه بر توانمدیهای خودشان گوی رقابت را به دست می گیرند.
البته بعضی بر این باورند که برای فعالیت در حوزه های بین المللی کوچینگ باید مدرک مورد تایید ICF را اخذ کنند و این در حالی است که در همه جای دنیا داشتن مدرک ACC,PCC,MCC صرفا یک انتخاب است و نداشتنش آن به مفهوم ناتوانی در اجرای کوچینگ نمی باشد.
-
آیا می توان بدون داشتن مدرک معتبر از کوچینگ درآمدزایی کرد؟
امروزه در بازار کار ایران افراد مختلفی در حرفه های گوناگون خود را کوچ می نامند. از اساتید دانشگاه گرفته تا کارآفرینان و روانشناسان، در موارد متعددی مشاهده شده کنار اسم تجاریشان از لقب کوچ ( مقاله کوچ کیست؟) نیز استفاده کرده اند. این افراد معتقدند در فضای علمی و تجربی خود سرفصل های کوچینگ و یا مشابه آن را آموخته اند بنابراین می تونند خود را کوچ خطاب کنند.
بی شک به دلیل گسترش فضای مجازی و تبلیغات بسترسازی برای هر کسب و کاری محیاست. با زدن یک کلید و یا کلیک به راحتی می توان اطلاعات متعددی را مخابره کرد که در میزان اعتبارشان شبه های فراوانی وجود دارد. بنابراین تعدادی از فعالان در حوزه کوچینگ بدون داشتن مدرک معتبر کوچینگ به شکل امروزی و گذراندن دوره های مورد صلاحیت در حال کسب درآمد از کوچینگ می باشند.
اما نکته مهم و قابل توجه این است که با افزایش فارغ التحصیلان حوزه های کوچینگ و ورود ایشان به بازار کار کوچینگ روز به روز اطلاعات شفاف و معتبری در فضای مجازی مخابره می شود. این اطلاعات جدید از کوچینگ، جویندگان کوچینگ را با مفاهیم کوچینگ ناب و شبه کوچینگ آشنا می سازد. از این روی این احتمال نیز وجود دارد که به زودی با افزایش جامعه کوچ ها گوی رقابت از شبه کوچ ها ربوده شود.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت که بدون داشتن مدرک معتبر از کوچینگ درآمدزایی از این حرفه کار راحتی نیست و با گذر زمان و افزایش فارغ التحصیلان کوچینگ این فرایند سخت نیز خواهد شد.
-
آیا انتخاب نیچ مارکت باعث افزایش درآمد از کوچینگ می شود؟
نیچ مارکت یا همان مارکت اختصاصی برای شفاف سازی بستر کار کوچینگ شما امری ضروری است. شما با انتخاب نیچ مارکت به صورت تخصصی در بخشی که مورد علاقه و توانمندی شماست درحوزه کوچینگ فعالیت می کنید. اما آیا انتخاب نیچ مارکت باعث افزایش درآمد می شود؟
از آنجا که انتخاب نیچ مارکت یکی از پارامترهایی است که جدیت کوچ ها را در حوزه کسب و کار کوچینگ مشخص می کند. چرا که پس از انتخاب نیچ مارکت تمرکز کوچ ها فقط به حوزه انتخابیشان در کوچینگ جذب خواهد شد. از این روی مطالعات خود در این بخش افزایش داده و با تبلیغات مناسب مخاطبین خود را جذب میکنند.
از طرفی دیگر با انتخاب نیچ مارکت، مخاطبین نیز فضای شفاف تری را تجربه میکنند. مثلا اینکه بنویسید کوچ رابطه تا بنویسید کوچ روابط قبل از ازدواج تکلیف مخاطبین شما روشن تر میشود و راحت تر شما را دنبال کرده و درخواست هایشان را مطرح میکنند. شما نیز پتانسیل کمتری در پاسخ گویی به سوالاتی را می گذارید که به حوزه شما مرتبط نمی باشد.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت انتخاب نیچ مارکت در کوچینگ و تبلیغات درست و اصولی پیرامون آن به صورت غیر مستقیم در افزایش درآمد از حوزه کوچینگ موثر است. البته دانستن این نکته خالی از لطف نیست که در ابتدای ورودتان به بازار کوچینگ شاید انتخاب نیچ مارکت برایتان سخت و ترسناک باشد، نگران نباشید این امر بسیار طبیعی است. پیشنهاد حرفه ای برای شما این است که به خودتان فرصت دهید مطمئن باشید پس از گذشت زمان مناسب از برگزاری جلسات کوچینگتان به مرور زمان علاقه و توانمندی خود را در بخش مورد نظرتان در حوزه کوچینگ پیدا خواهید کرد.